Chiar si cadrele didactice sunt din ce in ce mai incantate de a incerca diverse jocuri in clasa, mai ales pentru copiii din ciclul primar, dar nu stiu de unde sa inceapa. Peisajul jocurilor educative este unul vast si destul de confuz pentru multi, mai ales ca acesta se dezvolta si se schimba cu o rapiditate specifica schimbarilor din era moderna. Asadar, cum poate fi ales jocul corect, fie de catre parinti, fie de catre cadre didactice, astfel incat copilul sa aiba sansa de a se distra, dar in acelasi timp de a deprinde noi aptitudini si abilitati? Ce criterii ar trebui luate in considerare in acest sens? Iata mai jos cateva informatii cu privire la aceste aspecte.
Jocul ales este distractiv sau este cool?
Un joc cool si un joc distractiv nu inseamna acelasi lucru. Sa fie cool, un joc trebuie sa fie exceptional din punct de vedere estetic: arta, design, sunete, personaje etc. Dar un joc nu trebuie sa fie neaparat cool pentru a fi distractiv. Important este sa nu te lasi sedus de spectacol si sa alegi un joc provocator care sa iti distreze copiii, pentru ca de pe urma unui joc educativ acestia au de invatat si de castigat. Poti gasi jocuri educative cool accesand acest site.
Mecanica conteaza cel mai mult
Cele mai bune jocuri de invatare sunt intotdeauna distractive. Incearca sa le joci singur si vezi daca iti plac. Indiferent cat de avansat este subiectul, un joc bun trebuie sa fie totusi distractiv. Toate jocurile bune ofera provocari in moduri intuitive. De fapt, acesta este motivul pentru care jocurile functioneaza atat de bine pentru invatare: jucatorii sunt motivati sa identifice si sa reuseasca sa inteleaga mecanica jocului.
Mecanica este ceea ce designerii de jocuri numesc colectia de reguli si structuri care produc jocul propriu-zis. Mecanica organizeaza componentele jocului tinand cont de actiunile unui jucator si de impactul pe care il vor avea. In jocurile de invatare bune, subiectul este intotdeauna incorporat in mecanica insasi.
Se simt copiii confortabili cand joaca jocul respectiv?
Pentru a gasi un adevarat entuziasm in invatarea unui subiect, copiii trebuie sa se simta confortabil cu jocul. Si parintele sau cadrul didactic trebuie sa se simta bine atunci cand se joaca cu copiii un anumit joc. Atunci cand alegi un joc pentru mai multi copii, va trebui sa evaluezi nivelul de confort. Iar factorii care influenteaza nivelul de confort al celui care dicteaza jocul nu sunt neaparat aceiasi factori care ii vor influenta pe copii. Pentru copii, un joc usor de jucat este cel mai important factor de confort. Daca jocul este prea complicat, acestia vor petrece mai mult timp incercand sa joace decat invatand din joc. Cauta jocuri care par simplu de jucat. Paradoxal, jocurile care par cele mai simple sunt de obicei cele mai complexe. Asta pentru ca fac o treaba buna la instruirea copiilor. Ei invata o actiune pe rand, in pasi de bebelus, pana cand lumea complexa a jocului pare intuitiva.
Share the post "Alegerea jocurilor educative pentru copii – ce trebuie sa stie parintii si cadrele didactice"