Pielea este cea care ne protejeaza de factorii externi de orice tip si cea care ne arata frumusetea. Pielea de pe fata este extrem de importanta si sanatatea si aspectul ei sunt mereu problematice, in special in zilele noastre cand suntem expusi unui numar mare de factori daunatori: poluare, razele soarelui, praf si chair stresul.
In moemntul in care extern sunt bombardati de aceste elemente nocive, dar si pe plan intern (mancam gras, dulce sau exista probleme hormonale) apar inesteticele cosuri sau acnee. Mai intai se formeaza comedoane, apoi apar pustule si, in cazuri severe, noduli sau chisturi ascunse sub piele. Acneea este o patologie reala si este localizata in principal pe fata, dar si pe gat, spate, piept si umeri. Desi nu este o tulburare grava, inflamatia foliculilor care produc sebum, o secretie uleioasa care serveste pentru a proteja impotriva infectiilor, este enervanta si ne poate oferi un aspect nu tocmai placut.
In ziua de azi, exista un tratament anti-acneic simplu si sigur, precum si foarte eficient, alternativ la tratamentele traditionale si mai putin sigure, cum ar fi administrarea de antibiotice sau alte tratamente medicamentoase. Se numeste peeling chimic anti acnee si nu trebuie confundat cu simplu peeling chimic. Care este diferenta?
Pana in prezent, pentru tratamentul acneei se folosea un acid puternic, care determina detasarea pielii, precum si a punctelor negre, chisturi si comedoane. Dupa o saptamana pielea era din nou neteda si stralucitoare, dar dupa doar o luna acneea reaparea. In plus, chiar si prin repetarea simplelor peelinguri chimice, asistam la revenirea acneei.
In ce consta acest tip de peeling? Ce rezultate ofera?
Este un peeling chimic folosit la concentratii foarte scazute. Rezultatul este o actiune antiacneica buna, care nu provoca iritarea pielii. Cu acest tip de peeling chimic, controlul acneei se face mult mai bine.
Este eficient pentru toate tipurile de acnee?
Tehnica de peeling chimic este valabila in special pentru acnee comedonica si microchistica, dar obtine si rezultate bune cu celelalte tipuri. Evident, rezultatele sunt obtinute intotdeauna daca acneea este usoara sau moderata.
Poate fi aplicata tehnica peeling si acneei severe?
In cele mai pronuntate forme de acnee, acest tratament ar trebui combinat si cu ceea ce te sfatuieste medicul sa faci. Nu lua niciodata medicamente antiacneice fara sa consulti un medic deoarece pot sa apara efecte secundare cum ar fi: piele si ochi uscati, cefalee, cresterea colesterolului si alte efecte. De asemenea, unele medicamente sunt interzise femeilor care doresc sa aiba copii deoarece induce malformatii fetale. De aceea, inaintea adminstrarii oricarui aliment, consulta medicul dermatolog.
Care sunt avantajele tehnicii pentru a elimina cosurile?
Exista cel putin trei beneficii ale tratamentului. In primul rand, eviti sa iei antibiotice, pilule contraceptive si pastile pentru acnee, medicamente pentru care efectele secundare sunt adesea proeminente, mai ales la adolescenti si femei tinere. In acest sens, tratamentul cu peeling chimic este sigur. In plus, acest tratament poate fi personalizat in functie de severitatea acneei si de tipul de piele si varsta pacientului. Al treilea avantaj este ca costul tratamentului este mult mai mic decat utilizarea medicamentelor pe termen lung. De exemplu, la Icon Beauty Studio tratamentul costa doar 380 lei.
Pe langa peeling, trebuie sa intreprindem si alte actiuni pentru controlul acneei?
Pacienta trebuie convinsa sa nu foloseasca creme cosmetice, in special cele colorate pentru machiaj si creme hidratante sau emoliente. Acestea sunt, de fapt, primul motiv pentru mentinerea acneei la persoanele predispuse. In plus, deoarece pielea care dezvolta acnee este extrem de delicata, este necesar sa fii foarte atenta la modul de utilizare a machiajului, la demachiere, la tipul de curatare si de spalare. Trebuie sa mai fii atenta si cu expunerea la soare deoarece pielea se poate rida excesiv si rapid.
In plus, atentie mare la alimentatie. Evita toate alimentele grase, prajelile si dulciurile in exces. Acestea, nu numai ca fac ca pielea sa se umple de impuritati, dar si sanatatea ta va fi afectata pe termen lung.
Ce facem totusi daca acneea este severa?
In unele cazuri, medicul poate sa iti recomande sa faci analize de sange pentru a masura nivelurile anumitor hormoni, inclusiv testosteron, sau poate supune pacienta unei ecografii, pentru a verifica prezenta sindromului ovarului polichistic sau a altor probleme ale sistemului.
Alegerea tratamentului pentru acnee depinde de nivel, de la usoara la severa si de tipul de acnee. Exista atat medicamente fara prescriptie medicala, cat si medicamente care necesita prescriptie medicala, pentru a fi utilizate local, cum ar fi creme, geluri, lotiuni pentru a fi aplicate pe piele sau pentru a fi administrate pe cale orala asa cum am amintit mai sus. Cel mai important lucru este sa eviti remedii facute in casa. Doar in cazul acneei moderate sau severe medicul poate lua in considerare recurgerea la antibiotice pentru a combate proliferarea bacteriilor, dar durata terapiei nu trebuie sa depaseasca 6-8 saptamani, pentru a nu intampina probleme de rezistenta la antibiotice.
O alta clasa de medicamente utilizate pe scara larga in cazurile severe sunt retinoizii, medicamente derivate din vitamina A cu scopul de a indeparta dopul de keratina care obstructioneaza foliculul, dar care nu sunt potrivite pentru toata lumea.
In cazuri foarte grave, adica in prezenta multor noduli si rani, medicul poate propune un alt tratament, care dupa 15-20 saptamani de terapie ar trebui sa faca problema sa dispara, dar care poate fi cu multiple efecte adverse. Daca acneea la femei este legata de probleme hormonale sau de ovarul polichistic, pacientei i se poate oferi un tratament hormonal.
Totusi, daca situatia nu este de natura medicala, peelingul chimic antiacnee este o solutie excelenta, cu rezultate extraordinare.