13

Cum am fost furat in Budapesta

Cand am ajuns in Budapesta, am ramas foarte uimit de cat de bine arata totul, parcuri, cladiri vechi, pietonaluri, poduri, lumini, o nebunie adevarata, o bomboana de oras pana cand ne-a fost sparta masina si mi-au furat un laptop, rucsacul, un hanorac, o pereche de pantofi, o pereche de jeansi, cheile de la apartamentul din Iasi si mai multe chestii diverse ce se aflau prin rucsac.

Desi am oprit in capitala Ungariei doar pentru o scurta plimbare si pentru a lua masa de seara dupa care sa ne indreptam spre Timisoara, am ales sa parcam regulamentar, adica intr-o parcare cu plata, ceea ce m-a dus cu gandul la siguranta asupra masinii si a bunurilor din interior care nu erau puse la vedere, special pentru a nu starni curiozitatea celor cu mainile lipicioase.

photo (2)

Am facut o scurta plimbare, pentru ca ne intorceam din concediul de  la Praga, pe pietonala lor era un festival cu muzica live si mancare traditionala, am cautat cel mai bun schimb valutar, am schimbat 20 de euro in banii lor si am mers sa mancam.

photo

Cand am ajuns la masina am vrut sa-mi pun magnetul de frigider abia cumparat in rucsac, dar unde sa fie rucsacul daca nu mai este. Hotii au spart incuietoarea si au aranjat in spate astfel incat sa nu ne dam seama din prima ca au furat. In secunda doi am sunat la 112, mi-a raspuns un domn care a fost foarte politicos, a vorbit engleza, i-am spus ce s-a intamplat, unde si ce s-a furat, m-a rugat sa estimez valoarea bunurilor furate si a trimis un echipaj care a ajuns mai repede decat a fost preconizat. Politistii ce au venit la fata locului nu stiau o boaba de engleza, mi-au notat datele din pasaport, doar ca nu stiu cat au notat ei pentru ca nu pareau sa inteleaga ceva.

Am vorbit la telefon cu cineva din cadrul politiei care vorbea jumatate ungureste si cealalta jumatate un fel de engleza si se rastea la mine ca de ce nu inteleg ce imi spune, dupa care a fost sunat un translator care mi s-a spus sa raman pana a doua zi la ora 16:00 ca sa pot semna raportul sau pot pleca si sa le trimit un email cu fotografii ale produselor si valoarea acestora.

photo (1)

Am gasit pe cineva care sa stie limba maghiara ca sa pot trimite mailul incat sa fie inteles, ma gandesc ca daca il trimit in engleza sigur va dura mult pana va fi deslusit textul.

Problema este ca valoarea depaseste 1.000 Euro si nu-mi pasa in principiu decat de laptop care oricum sunt slabe foarte mici sa il gaseasca dar problema este cum sa ai un oras turistic cu miliaone de vizitatori si sa nu ai tu politisti care sa vorbeasca limba engleza macar la nivel de incepator, Sunt sigur ca aceasi problema exista si in Romania dar ar trebui sa se tina cont de acest aspect.

13 Comments

  1. Acum că totuşi ai trimis mailul în ungureşte, mai ai ceva ştiri cu privire la asta? Păcat de laptop, nu a meritat mâncarea aia să laşi ghiozdănelul în maşinuţă ..

  2. sper ca ai facut backup sau ceva de genul. adica asta e primul lucru pe care il fac de fiecare data cand plec de acasa. am mers prin tara in ultimele 4 luni si niciodata nu am plecat fara sa las pe stick-uri acasa ce aveam mai important.

    bafta cu recuperarea bunurilor!

    cine stie … 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *