0

Cum citim codurile de pe anvelope

Pe peretele anvelopei, pe lateral, există mai multe coduri, care ne oferă foarte multe informații așa încât atunci când achiziționăm anvelope, să luăm decizia potrivită, deoarece acele marcaje spun totul despre anvelope. Dincolo de numele anvelopei, așa cum este, de exemplu, Continental CONTI SPORT CONT 5 235/45R17 94Y – Vara  , o denumire corectă, dar parțială, deoarece pe lateralul acesteia apar detalii despre viteză, dimensine, încărcarea și altele.

Pentru siguranța pasagerilor și pentru performanțe cât mai bune, atunci când cumpărăm anvelope noi este recomandat să citim și să resprectăm totate indicațiile de pe lateralul roții, de aceea, în articolul de mai jos sunt explicate toate codurile marcate pe lateral.

Cât de lată să fie anvelopa apare trecut astfel: „225”, aceasta fiind lățimea anvelpei în mm, de la un perete lateral la altul, iar după linia oblică apare un alt număr, care se referă la aspectul anvelopei, la înălțimea acesteia.

Urmează o literă care reprezintă felul de construcție al carcasei anvelopei, adică R de la contrucția radială, D de la construcția în diagonală. Construcți radială se referă la cablurile interne care sunt orientate de la o margine la alta.

Urmează informații despre diametrul jantei în cm., anume 16, 18, etc. După această informație urmează indicele de încărcare, anume un cod pentru sarcina maximă pe care o suportă anelopa atunci când aceasta este umflată; sarcinile sunt cuprinse între 75 și 105 la transportul de persoane.

Mai apar litere de la A la Z care indică viteza maximă pe care o anvelopă  o suportă, fiind încărcată sub limita maximă admisă, scrisă pe lateralul anvelopei. Litera H resprezintă viteză maximă de 209 km / h care poate fi atinsă, limită peste care dacă trecem, pasagerii nu mai sunt în siguranță iar anvelopa nu mai atinge performanțele sale optime, pentru care a fost achiziționată. Mai apar informații legate de faptul că anvelopa este run-flat, că este adecvată pentru noroi și zăpadă, dar și săptămâna fabricației și anul de fabricație.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *