0

Cum sa alegeti paharele potrivite in functie de vinul servit

Orice om trebuie sa aiba in casa niste pahare de vin, dincolo de importanta tacamurilor si a farfuriilor, trebuie tinut cont si de acest aspect.

Paharele de vin sunt facute in asa fel incat sa pastreze aromele si gusturile vinurilor, daca ati fost vreodata la o degustare de vinuri ati vazut ca fiecare tip de vin are parte de un pahar special fie ca forma sau ca dimensiune. Un vin va avea caracteristici diferite atunci cand este baut din pahare diferit din punctul de vedere al formei. Acest lucru il spun atat producatorii de vinuri cat si somelierii. Asa ca daca te intereseaza ce pahare pentru vin trebuie sa cumperi, citeste randurile de mai jos.

Caracteristicile paharelor pentru vin

Piciorul paharului – este important, deoarece permite tinerea paharului in mana fara sa fie atinsa cupa. Mainile nu trebuie sa atinga cupa deoarece caldura corpului va incalzi vinul, iar acesta nu va mai fi servit la temperatura potrivita.

Cupa paharului – este probabil unul dintre cele mai importante detalii, fiind o referinta pentru a face diferenta dintre diverse tipuri de pahare, potrivite pentru diferite tipuri de vin. Forma cupei ajuta la mentinerea aromei in pahar si la distribuirea sa catre consumator prin intermediul atat a gustului cat si a mirosului. De asemenea, cupele sunt facute in asa fel incat sa existe suficient spatiu pentru ca vinul sa elibereze aromele. Fiecare model de cupa este specifica unui tip de vin.

Gura sau marginea paharului – este un element extrem de important desi poate multi nu ii ofera importanta. Cu cat marginea paharului este mai subtire, cu atat se va simti mai putin de catre bautor si nu ii va distrage atentia de la gustul si aroma vinului.

Setul de pahare pentru vinul alb
Cupa paharelor dintr-un set pentru vinurile albe trebuie sa fie asemanatoare formei literei “U”, fiind mai alungita in comparatie cu cea a paharelor pentru vin rosu sau rose. Astfel paharul permite aromelor vinului sa fie eliberate pastrand totusi temperatura optima pentru servirea vinului alb. Se recomanda paharele cu gura mai larga.

Setul de pahare pentru vin rosu
Pentru vinul rosu se recomanda un set de pahare cu o cupa mai ampla, aceasta trebuie sa fie plina si rotunjita, cu o deschizatura larga astfel ca aroma vinului sa fie usor simtita de catre bautor. La vonul rosu este nevoie de pahare de dimensiuni mai mari pentru ca vinul sa intre in contact cu mult aer. Se recomanda paharele de bordeaux.

Setul de pahare pentru vinul rose
Aici se recomanda folosirea a doua tipuri de pahare, cele cu cupa scurta si usor tuguiata sau cele cu cupa scurta si putin evazata.

Setul de pahare pentru spumante si prosecco
Vinul spumant se fereta atat la sampanie cat si la Prosecco, paharul trebuie sa aiba cupa inalta si cu forma precum lalelele fie ele drepte sau usor curbate. Se recomanda ca spumantele sa fie consumate extrem de rece.

Cei de la superghid.ro va pot oferi mai multe sfaturi din acest domeniu, to la ei puteti afla despre orice tip de pahar ce se potriveste bauturilor ce doriti sa le serviti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *