0

Daca stii codul rutier, esti in siguranta!

Codul rutier este Biblia fiecarui sofer, deoarece in acest manual se afla toate regulile de circulatie si lectii importante despre cum sa te descurci in anumite situatii. Codul rutier trebuie invatat si asta este obligatia fiecarui sofer, deoarece in fiecare an se schimba, iar cei constiinciosi vor lua in cosiderare actualizarea cunostiintelor in mod periodic.

In noul cod rutier soferii au sansa sa invete ceva nou despre reguli si despre varste limita pentru anumite categorii de vehicule.

De exemplu, in noul cod rutier sunt prevazute:

Suspendarea permisului pentru neplata amenzilor – aceasta masura face parte din cele aspru contestate deoarece conform noilor prevederi, contravenientul este obligat sa isi plateasca amenda in maxim 30 de zile de la data intocmirii procesului verbal de constatare. Acest lucru contravine dreptului contravenientului de a face contestatie la procesul verbal si a aplicarii masurii numai in urma unei decizii definitive si irevocabile a instantei de judecata. Conform noilor prevederi, Politia Rutiera va acorda o perioada de gratie de 20 de zile peste termenul legal impartita astfel:

-5 zile de la expirarea termenului de 30 de zile, timp in care organele abilitate trimit contravenientului dispozitia de suspendare.

-15 zile de la data primirii dispozitiei de suspendare.

Ridicarea nivelului de amenzi pentru depasirea limitei de viteza – aceasta este considerata o masura care poate da rezultate pozitive in ceea ce priveste scaderea semnificativa a numarului de accidente grave si deosebit de grave. Conform acesteia, soferii care depasesc limita maxima de viteza admisa pe sectorul de drum pe care circula cu valori cuprinse intre 51 si 60 km/h vor primi intre 9 si 20 puncte de amenda (720 – 1.600 lei), iar cei care depasesc limita maxima cu peste 60 de km/h vor primi intre 21 si 50 puncte de amenda (1.680 – 4.000 lei).

Desi par masuri dure, sunt necesare, deoarece Romania este tara cu cele mai multe accidente zilnice pe sosea. Nu este neaparat un lucru rau daca regulile se inaspresc, mai ales daca au ca scop sa incetineasca soferii neatenti si iresponsabili.

Cei care doresc sa promoveze examenul pentru permisul auto cu brio trebuie sa efectueze chestionare auto, prezente in noul cod rutier. Aceste chestionare au ca scop punerea la incercare a cunostiintelor acumulate din carte. Astfel, cei care doresc sa sustina examenul vor sti cum sa raspunda la orice intrebare si vor aprofunda regulile de baza pentru condus.

O alta modificare prevazuta in noul Cod Rutier 2020 stabileste ca persoanele in varsta care mai doresc sa conduca pe drumurile din Romania vor fi obligate sa faca mai des controlul medical. Pe de alta parte romanii cu probleme cardiace sau diabet vor obtine mai greu permisul auto.  Persoanele care doresc obtinerea permisului de conducere auto si care sufera de afectiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor putea obtine mai greu dreptul de a conduce un autovehicul.

Este bine ca fiecare sofer sa ia in considerare fiecare modificare a codului rutier, deoarece acest lucru ii poate face mai atenti, minimizand riscul unui accident rutier.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *