0

Iarna pe ulita satului

Iarna se simte abia acum cand zapada a venit cum trebuie si pe la noi, acum sunt coduri de toate felurile de vant, zapada si asa mai departe, specifice iernilor de demult. La oras poate e mai simplu, se mai face o deszapezire, trafic aglomerat dar totusi se sta la caldurica.

In satele din Romania e un pic mai complicat, stransul zapezii din curte, grija mai mare la animale, fantanile mai ingheata, mai cate curentul si tot asa. Ieri l-am sunat pe bunicul meu si l-am intrebat ce face si cum se pregateste pentru zapada care urmeaza sa vina si m-a rugat sa arunc un ochi la drujbe electrice ca daca iarna abia acum vine este posibil sa i se termine lemnele pentru soba si atunci lucrurile se cam strica.

Si acum imi amintesc cum atunci cand eram mic si eram cu toti verii in vacanta de iarna la bunici cum ne puneam sa strangem lemnele taiate cu toporul si sa le ducem la dos sa fie acolo pentru soba iarna. Ce fain miroseau lemnele ce ardeau in soba, mirosul ala nu am sa il pot uita niciodata.

In momentele alea cand povestesc parintii cum era iarna in adolescenta lor ma gandesc cu groaza stiind ca atunci aveau zapada cat casa si in casele din chirpici nu este chiar atat de simplu cu toata umezeala asta. Imi spunea mama cum ca iarna toti oamenii din sat faceau troiene in zapada ca pustanii satului sa mearga la scoala, cum se facea foc langa cotetul de porc ca sa le fie si lor cald sau cum se acopereau caii si vitele cu paturi.

3984324783_307bc720fc_b

Timpul a trecut si zapada nu mai este la fel datorita multor factori pe care nu are sens acum sa-i discutam, imi aduc aminte de saniile si derdelusurile de la bunici dar si cele din oras si cum plecat dimineata si veneam seara acasa si nu-mi trebuia nici de mancare nici de nimic doar sa ma dau cu sania cat pot de mult.

Revenind la rugamintea bunicului, druba nu ar trebui sa lipseasca dintr-o gospodarie din mediul rural, aceasta face viata mai usoara a tuturor, taiatul lemnelor cu toporul nu mai merge atat de bine cand treci de 70-80 de ani. Nu am sa intru ind etalii privind alegerea drujbei pentru ca nu ma pricep la asta si as fi ipocrit sa dau un copy + paste de pe internet cu totul felul de sfaturi si convingeri, tot ce pot spune din ce stiu si din ce am vazut este faptul ca este extrem de bine sa ai la sat o drujba si nu pentru a-ti chinui vecinii cand esti beat ci pentru pregatirea gospodariei pentru sezonul de iarna.

Acum ca a venit iarna mult asteptata de prichindei si neasteptata de meteorologi, nu putem face decat sa asteptam pana trece toata nebunia asta si sa ne focusam pe cel mai frumos anotimp din an: primavara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *