0

Lustra dormitor este cea care dicteaza confortul din camera in care ne odihnim

Alegerea iluminatului intr-o camera conditioneaza confortul vizual, confidentialitatea, dar si nivelul de oboseala atunci cand acest loc este si un spatiu de lucru. Multe solutii, simple si rapide de implementat, cel mai adesea economice, permit iluminarea camerei, oferind cel mai bun confort in toate configuratiile. La zingo.ro veti gasi corpuri de iluminat de la lustra dormitor pana la aplice sau alte produse pentru living, baie sau bucatarie.

Cinci greseli pentru a evita sa va luminati in mod corespunzator camera

Succesul iluminarii unei incaperi depinde de mai multi factori tehnici, precum si de o anumita alchimie intre diferitele surse de iluminat si pozitionarea lor in camera. Pentru a obtine un rezultat final satisfacator, trebuie evitate cinci erori importante.

Iluminare prea slaba:

Dormitorul este un spatiu pe care ni-l imaginam deseori cu obiecte de iluminare slaba. Daca intr-adevar este necesar sa poti avea, in aceasta incapere, zone de iluminare saba, sunt esentiale si surse de iluminare mai clasice, avand posibilitatea de a porni diferite puncte de lumina in functie de zi si de nevoile momentului.

Iluminare prea puternica:

 

Daca nu este necesar sa iluminati camera cu corpuri ce produc lumina prea slaba, nu este necesar sa folositi nici surse de iluminare maxima. Dimpotriva, este necesar sa ne gandim la diferitele perioade de utilizare a incaperii si, prin urmare, si la momentele care necesita atmosfera mai blanda, in special favorabile odihnei.

Alegeti lumini orbitoare:

Dormitorul este un loc specific, unde puteti petrece timp pentru a citi, de exemplu. Prin urmare, trebuie evitata lumina clasica de tavan, adica lustra. Ar trebui sa preferati becurile care ofera o lumina rece. Acest tip de iluminat emite o lumina difuza care va va oferi un confort mai bun atunci cand cititi.

Uitati de starea de spirit:

Acesta este un rezumat al celor trei erori anterioare. Dormitorul este unul dintre locurile din casa sau apartament care necesita cele mai multe schimbari de dispozitie pe parcursul zilei. Si cu atat mai mult daca este vorba despre o camera care include si o zona de lucru echipata cu un birou.

Pozitionarea slaba a surselor de lumina:

Odata evitate cele patru erori anterioare, ramane de retinut pozitionarea corecta a surselor de lumina. In caz contrar, atmosfera va fi acolo, dar nu si confortul vizual.

Cum sa alegeti iluminatul potrivit pentru camera dvs.

Pentru a alege o iluminare potrivita pentru o camera, trebuie mai intai sa tineti cont de iluminarea naturala a incaperii, lunad in considerare intotdeauna ca iluminarea naturala trebuie favorizata, mai ales daca incaperea in care dormiti este si locul de munca. Diferitele surse de iluminat trebuie sa tina cont si de locatia mobilierului: pat, birou, dressing, sifonier … stiind ca biroul ar trebui, pe cat posibil, sa fie amplasat in fata sursei de lumina naturala.

Vizualizare mai mare

Exista diferente intre „locul de munca” si „iluminarea normala a camerei”. Trebuie sa fie instalata o iluminare suficient de puternica si omogena, de exemplu o lampa cu pandantiv, chiar daca trebuie conectata la un dimmer. Dimmer-ul este un sistem de reglare electronic utilizat in general pentru a controla la discretie intensitatea luminii dintr-o camera. Indiferent de forma sa, pentru a oferi iluminare functionala, aceasta lampa cu pandantiv trebuie sa poata difuza, inainte de toate, o iluminare care este atat slaba, cat si suficient de puternica, in functie de nevoia momentului. Acesta este interesul dimmerului. Permite nu numai sa ajusteze fluxul de lumina in functie de activitate, ci si sa se adapteze la lumina naturala, care variaza mult in functie de orele zilei si de anotimpuri.

Ambianta

Instalati una sau mai multe surse de lumina slabe si reglabile: lampa de podea, lumini de perete etc.

Necesitati ad hoc

Pentru rezultate bune cu lampi de noptiere, asezati-le la nivelul ochilor, adica la un metru de la sol. Alegeti-le cu abajururi care permit filtrarea luminii. In cele din urma, ramane sa luminam dressingul, sau chiar interiorul unui dulap. Acesta este singurul tip de zona in care iluminarea din dormitor ar trebui sa fie functionala: instalati LED-uri, intensitatea lor va va oferi o vizibilitate perfecta, chiar si in cele mai intunecate colturi.

Sfaturi, nise si iluminare indirecta

Prezenta sau crearea de nise, cornise, compensari in aceeasi partitie, reprezinta cat mai multe oportunitati de instalare a sistemelor de iluminare indirecta. Este mai intai o alegere a decoratiunilor, dar este, de asemenea, o modalitate de a lumina o camera intr-un mod original si intim.

Singura constrangere reala, iluminarea indirecta nu iarta niciun defect de suprafata. Inainte de a ne imagina acest tip de aranjament pentru a lumina camera, va fi, asadar, necesar sa  cautati in incapere peretii slab slefuti, placi de gips-carton alaturate, pancarte care par mai groase etc.

Aceste precautii luate, pentru posibilitatile sunt nesfarsite. Lustrele si lampil au fost mult timp tintele preferate ale acestui tip de iluminat, dar trecand de la tuburi la LED-uri, este posibil sa mergeti mult mai departe in decorarea ideilor.

Acestea pot fi amplasate in partea inferioara pentru a da lejeritate unei piese de mobilier, pentru a asigura un coridor de acces, scara, pentru a numi doar cateva. Benzile LED se gasesc la orice pret. Cu toate acestea, acorda prioritate calitatii, sinonima cu durabilitatea.

Controlati iluminarea

Posibilitatea de a controla iluminatul are o serie de avantaje. Instalarea unui dimmer, cum am amintit mai sus, a unui comutator cu doua sensuri sau a comutatoarelor wireless ofera atat confort, cat si flexibilitate in controlul iluminarii unei incaperi. Dimmerul are o raza de deschidere foarte larga, ceea ce va permite sa mergeti, intr-o fractiune de secunda, de la o iluminare intensa la cea mai intima atmosfera.

Se stinge si se aprinde o sursa de lumina de la doua sau chiar trei comutatoare. Solutia este deosebit de practica intr-un dormitor, de exemplu pentru a aprinde lumina la intrarea in camera si a o opri din pat. Este necesar sa existe trei fire conductoare electrice si, prin urmare, sa efectuati o modificare in cazul unei retele simple cu doua fire. O instalatie electrica nu poate fi improvizata, la fel si siguranta dumneavoastra. Faceti aceasta lucrare cu ajutorul unui profesionist in constructii care trebuie sa detina o autorizatie de electrician.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *