0

Sapunul te poate ajuta sa combati virusurile

Cel mai singur si cel mai important sfat pe care il pot oferi expertii in sanatate pentru a ne ajuta sa stam in siguranta fata de virusuri si chiar fata de acest COVID-19 este acesta: Spala-te pe maini cu apa si sapun!

Mainile sunt piesa care ne leaga de multe lucruri din jurul nostru. Din nefericire, nu poti controla neaparat ceea ce atingi. Nu poti controla nici cine a atins ceva. Dar poti sa te ingrijesti de propriile maini. Spalarea mainilor – cu sapun lichid si apa – este o arma mult mai puternica impotriva germenilor decat ne dam seama.

Spalarea mainilor cu sapun spuma sau lichid si cu apa actioneaza prin doi factori. Primul lucru care are loc este ca elimini fizic elementele de pe mainile tale. In acelasi timp, pentru anumiti agenti, sapunul va trage de fapt acel agent si il va desparti de maini.

Cum sa te speli pe maini

Coronavirusurile, ca si versiunea din acest an, sunt incorporate intr-un plic lipidic – practic, un strat de grasime. Sapunul, fie ca vorbim despre sapun profesional sau un sapun lichid parfumat, poate rupe acea grasime si face ca virusul sa nu te poata infecta. Al doilea lucru pe care il face sapunul este mecanic. Face pielea alunecoasa, astfel incat, cu suficienta frecare, putem indeparta germenii. Pare destul de simplu, dar marea majoritate a oamenilor inca nu o face bine.

Un studiu efectutat acum cativa ani a testat mai mult de 3.700 de oameni care se spala pe maini. S-a constatat ca doar aproximativ 5% dintre ei au respectat toate regulile. Aproximativ 1 din 4 oameni doar si-au udat mainile fara a folosi sapun. Aproximativ 1 din 10 nu s-a spalat deloc dupa ce a mers la toaleta. Cel mai frecvent neajuns pentru majoritatea oamenilor a fost timpul. Doar 5% a petrecut mai mult de 15 secunde pentru spalarea, frecarea si clatirea mainilor.

Aceasta statistica nu este suficient de buna daca incerci sa nu te imbolnavesti. Miza este si mai mare acum. Este timpul pentru face spalarea asa cum trebuie. Cum? Ei bine, mai intai pornim apa. Nu conteaza daca este cald sau rece. S-au facut cercetari cu privire la temperatura apei, iar ceea ce s-a descoperit este ca temperatura apei nu conteaza cu adevarat in termeni de eficienta, In al doilea rand, aplica sapunul pe maini. Sapunul ajuta germenii sa alunece de pe piele in timp ce freci mainile. Daca controlezi sapunul pe care il utilizezi, trebuie sa alegi unul lichid sau spuma, precum cele oferite la sanito.ro. Spalarea cu sapun lichid reduce bine bacteriile de pe maini.  Timpul pe care trebuie sa il petrecem pentru a ne spala pe maini este de cel putin 20 de secunde. Mainile trebuie frecate eficient, intre degete si nu trebuie sa uiti sa iti dai jos toate inelele. In cele din urma, usca mainile. Prosoapele de hartie au un efect benefic dincolo de simpla spalare.

Cat de des trebuie sa ne spalam pe maini?

 

-Inainte, in timpul si dupa prepararea alimentelor;

-Inainte de a manca;

-Inainte si dupa ce ingrijim pe cineva bolnav;

-Inainte si dupa tratarea unei taieturi sau altei rani;

-Dupa ce te-ai dus la baie;

-Dupa schimbarea scutecelor unui copil;

-Dupa ce-ti sufli nasul, tusesti sau stranuti;

-Dupa atingerea unui animal sau atingerea alimentelor pentru animale de companie sau a deseurilor de animale de companie;

-Dupa manipularea mancarurilor pentru animale de companie;

-Dupa atingerea gunoiului.

Daca nu te poti spala, gaseste un gel de igienizare pentru maini. Virusurile cu membrana lipidica, cum ar fi coronavirusurile, sunt ucise de substanta sanitara pe baza de alcool. Doar asigura-te ca acesta contine cel putin 62% alcool. Asigura-te ca folosesti suficient incat sa acopere toate suprafetele de pe mainile tale. Freaca-l pana cand mainile se simt uscate, ceea ce ar trebui sa dureze aproximativ 20 de secunde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *