0

Tratamentul gingivitei, simpome si factori de risc

Gingivita este o afectiune foarte comuna ce presupune inflamarea gingiilor, iar daca nu este tratata poate duce pana la retragerea gingiviala si in cele din urma la paradontoza. Totusi, inflamatiile gingiilor sunt clasificate in functie de severitate, astfel ca pot varia de la moderat la complex.

Care sunt factorii de risc?

De cele mai multe ori placa bacteriana este cea care favorizeaza dezvoltarea gingivitei, motiv pentru care este esentiala indepartarea acesteia de pe suprafata dentara prin periajul zilnic. In caz contrar, placa se va intari, transformandu-se in tartru, iar acesta din urma poate fi inlaturat doar in cadrul cabinetului stomatologic printr-o procedura numita detartraj. Totodata, gingivita poate fi cauzata si de anumite boli ce afecteaza sistemul imunitar, precum diabetul, HIV sau anumite forme de cancer, insa aceasta este favorizata si de fumat sau de consumul in cantitati mari de bauturi alcoolice. Alti factori de risc pot fi schimbarile hormonale intalnite in anumite momente ale vietii precum pubertatea sau sarcina, insa exista si factori la nivel local precum inghesuirile dentare sau lucrarile protetice neadaptate in mod corespunzator.

Care sunt simptomele?

De multe ori gingivita poate evolua incet, motiv pentru care pacientii nici nu constientizeaza prezenta acesteia. Totusi, printre semne se numara inflamatia acestora, sangerarile la cea mai mica atingere si in momentul periajului, senzatia de disconfort insa si sensibilitatea tot mai crescuta a lor, motiv pentru care de fiecare data cand aceste semne sunt identificate este esential sa fie luate masurile potrivite.

Tratamentul gingivitei

Principalul obiectiv este indepartarea sursei infectiei si uneori acest lucru poate fi suficient pentru ca gingivita sa fie tratata. De asemenea, este foarte important ca pacientii sa adopte o igiena orala riguroasa, prin periaj efectuat zilnic, astfel incat sa nu permita stocarea placii bacteriene la nivelul dintilor. Si folosirea atei dentare este recomandata, intrucat pe aceasta cale resturile alimentare sunt indepartate din spatiile interdentare. La fel de importante sunt vizitele periodice la dentist, de cel putin doua ori pe an, pentru ca acestia sa se asigure de sanatatea cavitatii orale. Conteaza si corectarea tuturor defectelor precum malocluziile, alinierile necorespunzatoare sau remedierea lucrarilor protetice sau a obturatiilor deteriorate. In schimb, uneori, ca o forma de tratament a gingivitei poate fi nevoie de administrarea de antibiotice pentru a ajuta organismul sa isi recapete puterea sistemului imunitar.

Asadar, aceasta afectiune poate fi tratata cu usurinta, atat timp cat masurile sunt luate din timp, inainte ca situatia sa avanseze si sa se agraveze.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *