Viata de studentie este si grea, dar si frumoasa. In anii studentiei incepem studiul academic de inalta clasa, care presupune studii universitare, si anume facultate, masterat si, ultima etapa, doctorat. Cele mai generice dintre acestea sunt studiile universitare care ne fac sa ne specializam in anumite domenii pe care le-am ales pentru viitoare cariera. Putem alege Medicina, ASE, Litere, Inginerie, Agronomie si multe altele. Anii de facultate sunt cuprinsi intre 3 si 4 ani, in functie de profil. Fiecare an este impartit in semestre, la sfarsitul carora sunt date examene sau sunt realizate diferite lucrari pentru a promova semestrul si, ulterior anul. Insa, cel mai mare examen il constituie licenta, care se da la sfarsitul anilor de studiu. In general, licenta este constituita din examene si o lucrare finala, care se creeaza pe o tema aleasa de student impreuna cu profesorul coordonator. Desi, in principiu, studentul ar trebui sa lucreze in stransa legatura cu profesorul, si sa inceapa din timp sa adune materiale si sa isi scrie lucrarea, in realitate, lucrurile nu stau deloc asa.
Traim intr-o societate agitata si de consumerism, in care a devenit vital pentru tineri sa aiba un loc de munca si un spatiu propriu. Dupa ce termina liceul, multi tineri se angajeaza, urmand in paralel si studii universitare. Doar o mica parte dintre acesti tineri isi mai permit sa stea acasa cu parintii si sa nu lucreze. Desigur, este fromula ideala atunci cand esti student, pentru ca doar asa ai tot timpul din lume pentru a studia intens si pentru a-ti pregati examenele si lucrarea de licenta asa cum scrie in manual. Si totusi, restul, sunt nevoiti sa se intretina si sa si invete. Din pacate, aceasta categorie, pe care am putea-o numi majoritara, are putin timp la disozitie pentru a invata la examene si, si mai putin pentru a pregati o lucrare de licenta. In ce consta, mai pe larg, o lucrare de licenta?
Definitia este urmatoarea: “Lucrarea de licenta consta intr-un proiect amplu de cercetare, redactat de studentii fiecarei facultati la finalizarea studiilor universitare. Lucrarea se face sub indrumarea unui cadru didactic coordonator, respectand, pe parcursul elaborarii si prezentarii acesteia, cerintele impuse de acesta. Lucrarea de licenta urmareste sa verifice atat capacitatea de discernamant intelectual a studentului/studentei, cat si disciplina si rigoarea modului de redactare si prezentare a acesteia.”
O lucrare de licenta consta in preluarea unui subiect, adica in argumentarea consecventa care se poate caracteriza printr-o serie de idei sau ipoteze la inceput si o serie de declaratii sau concluzii la sfarsit. La inceputul lucrarii, dupa ce ati ales materialul, este nevoie si de aportul vostru, de expunerea idelilor personale si a cercetarilor intreprinse. Cercetarea (empirica) poate urmari mai multe scopuri diferite precum: descriere (identificare, ordonare, clasificare), explicatie (studiati mecanismele care se leaga fenomenele sau subiectele intre ele), generalizare ( reguli si conditii care permit extinderea rezultatelor spre alte contexte) si previziune (imaginati-va dinamica viitoare a fenomenelor). La inceput, intrebarile pot fi si ele
foarte generice, dar este important sa treceti de la nevoile cognitive clare, la identificarea celor mai metodologice solutii adecvate pentru a dezbate problema cat mai subiectiv. Prin lucrarea de licenta va fi posibila propunerea unui model interpretativ pentru fenomenul studiat, testarea ipotezelor, a teoriilor curente, evidentiarea unor aspecte necunoscute etc. Nu uitati, insa, de fezabilitate: evaluati resursele pe care le aveti, tinand cont ca este vorba de bani, timp si, mai ales, de abilitati. O lucrare buna de licenta contine cel putin urmatoarele elemente:
– rezumat;
– baza;
– descriere;
– resursele necesare;
– caracteristici inovatoare ale proiectului;
– obiective;
– rezultate asteptate.
Desigur, aceste elemente pot fi diferite in functie de domeniu. Intr-o lucrare pot fi scrise opinii, teorii,extrase din literatura (trebuie sa fie intotdeauna citata sursa si trebuie sa fie prezenta bibliografia), date, informatii (sursa trebuie sa fie intotdeauna citata), opinii personale (argumentate in lumina reflectiilor care pornesc de la teorie sau din datele obtinute cu cercetarea empirica). Daca ceea ce urmeaza sa scrieti nu se incadreaza intr-unul din aceste cazuri, ganditi-va ca scrieti o lucrare de metodologie, nu un jurnal sau un roman de aventuri.
Daca, in momentul in care va aflati in fata foii albe, va dati seama ca nu reusti sa respectati cele amintite mai sus, poate este bine sa cautati o alternativa. Acelasi lucru este valabil si daca nu aveti, pur si simplu, timp, pentru ca lucrati sau exista alte impedimente. In Romania, la ora actuala puteti face rost de o licenta la comanda. Site-ul licentadisertatie.ro va poate ajuta in acest sens. Echipa va poate redacta o lucrare de licenta in domenii vaste precum: drept, marketing, limbi straine, management, administratie publica, istorie, psihologie, politehnica, ASE, geografie, studii economice sau medicina.
Sa spunem, de exemplu, ca ati terminat facultatea de Limbi Straine, sectiunea franceza, insa lucrarti cu norma intreaga. Ati ales ca subiect “La pérennité du mythe de Tristan et Iseut”. Este un subiect frumos, fara inodiala, insa va va manca suficient timp. Va trebui sa aveti o bibliografie stufoasa. Pe langa citirea textului lui Béroul si Thomas d’Angleterre (secolul XII), publicat pentru prima data in secolul IX de Théodore Hersart de La Villemarqué, trebuie sa faceti comparatii cu alte povestiri si lucrari literare, sa descoperiti influentele lui Ovidiu si Virgiliu, si sa va exprimati parerea in legatura cu stilul “courtoise”. Desigur, mai sunt multe alte aspecte, insa, ideea este ca pentru o astfel de lucrare de licenta aveti nevoie de mult timp si multe lecturi. Daca timpul nu va permite sa faceti asta, redactorii specializati de la licentadisertatie.ro au toate resursele necesare pentru a va realiza una din cele mai frumoase lucrari de licenta, despre un subiect atat de frumos, precum si despre orice alt subiect.
Share the post "De ce sa apelati la o licenta la comanda atunci cand nu aveti timp suficient"