Trecerea în neființă a unei persoane dragi reprezintă un moment foarte trist pentru familie, dar și pentru apropiații acesteia. Din păcate, însă, timpul nu iartă, iar oamenii trebuie să se ocupe de toate cele necesare pentru a obține ajutor din partea unei firme care furnizează servicii funerare în sector 5. Mai mult, familiile îndoliate trebuie să cunoască și procedura pe care trebuie să o urmeze, în cazul în care cei apropiați lor au decedat acasă. Este vorba despre câțiva pași care trebuie neapărat făcuți, pentru ca totul să fie în ordine din punct de vedere legal.
Solicitarea unei ambulanțe la fața locului
Primul lucru pe care trebuie să îl facă cei care au un deces în familie este să cheme ambulanța la fața locului. Medicii specialiști se vor ocupa de constatarea decesul, dacă este vorba despre o situație urgentă: zi legală liberă sau dacă medicul de familie nu este disponibil. Mai exact, cei care lucrează pentru Serviciul de Ambulanță au capacitatea de întocmi certificatul medical constatator al decesului, adică documentul fără de care nu se poate continua procedura. Actul trebuie să fie obținut în termen de 24 de ore de la constatarea decesului, putând fi preluat numai de către familia defunctului, în baza unui act de identitate aparținând persoanei decedate.
Care este instituția care eliberează certificatul de deces?
Conform legislației în vigoare în România, Starea Civilă este instituția care se ocupă de eliberarea certificatelor de deces. Aceasta trebuie să facă parte din Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor ori Primăria localității unde defunctul avea domiciliul.
Principalii pași pe care trebuie să îi facă familia
- constatarea decesului cu ajutorul medicului de familie sau a personalului de Ambulanță;
- întocmirea certificatului medical, prin care se constată decesul;
- eliberarea și obținerea certificatului de deces;
- obținerea ajutorului de deces.
Când se poate lua legătura cu o firmă specializată în servicii funerare în sector 5?
Răspunsul este unul simplu: imediat după ce un medic de specialitate constată decesul. Firmele care se ocupă de serviciile funerare au program non-stop, putând fi contactate la orice oră, indiferent de zi. Mai mult, experții în acest domeniu pot sfătui familiile îndoliate și despre cum să obțină ajutorul de deces, care și care sunt obiceiurile pe care trebuie să le urmeze, în funcție de zona în care se află.
Chiar dacă oamenii nu cunosc procedura de deces acasă în momentul în care se confruntă cu un astfel de moment dificil, ei se pot plia foarte repede pentru a afla tot ce trebuie să facă. Este important ca familiile îndoliate să-și păstreze calmul și să urmeze toți pașii impuși de lege.
Nimeni nu poate prevesti trecerea în neființă a cuiva drag, iar astfel de momente nu fac decât să reunească familiile și să le amintească acestora de momentele frumoase petrecute cu cei care trec în neființă. Procedurile legale trebuie urmate cu atenție, pentru ca înmormântările să aibă loc în cel mai scurt timp!
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/cementerio-flor-cemetery-death-948048/
Share the post "Care este procedura de deces acasă? Află ce trebuie să știi în această privință!"