0

Alegeți înțelept: asigurari auto avantajoase


Deținătorul fiecărei mașini are la îndemână câteva căi de a se asigura pentru toate acele situații în care, într-un context nefavorabil, poate fi implicat într-un accident auto grav ori ușor. Există două tipuri de asigurari auto care funcționează diferit. Pe de o parte, avem asigurarea de răspundere civilă auto, cunoscută și sub numele de RCA, impusă prin lege, prin intermediul căreia nu vă protejați propria mașină, ci pe cea a terților implicați în accidentul provocat de mașina pe care o aveți, fie că sunteți dumneavoastră la volan în momentul respectiv sau altă persoană. Astfel încât, dacă zgâriați mașina unei alte persoane, de exemplu, asigurarea RCA acoperă despăgubirile necesare pentru repararea acesteia. Pe de altă parte, asigurarea CASCO vă protejează propria mașină, astfel încât, dacă sunteți implicat într-un accident ușor, ca să păstrăm exemplul anterior, RCA acoperă despăgubirile pentru mașina celeilalte persoane, iar CASCO cele pentru mașina dumneavoastră.
Împreună, cele două asigurări, cu scopuri diferite, vă pot proteja, datorită acoperirii pe care o au pentru diverse evenimente neplăcute. Asigurarea de răspundere civilă auto – RCA este impusă de lege. În funcție de protecția pe care dumneavoastră o doriți, RCA are o utilitate extraordinară când provocați anumite daune materiale ori păgubiți o persoană prin vătămare corporală sau deces. Având în vedere recurența crescută a accidentelor din România, și-n cazul celor grave și a celor ușoare, șansa pentru ca o parte dintre șoferi să fie implicați într-un accident este foarte mare. Obligativitatea plătirii RCA vă ajută atât pe dumneavoastră, cât și pe cealaltă persoană implicată în accident. Se poate întâmpla ca, din neatenție, să fiți răspunzător pentru un accident ușor, iar avariile produse mașinii să nu poată fi acoperite cu ușurință. Într-o astfel de situație, prin intermediul asigurării de răspundere civilă auto veți putea acoperi despăgubirile care vi se impun, fie că este vorba de intervenția poliției, fie că accidentul este rezolvat pe cale amiabilă.
Înainte de a avea o asigurare RCA de la Prestige insurance – Broker de asigurări nu mă informasem suficient. Ca pe orice lucru impus, l-am tratat la repezeală și nici nu m-am mai gândit la acest aspect. L-am ajutat pe fratele meu să se pregătească pentru a obține permisul de conducere. Zeci de ore în cadrul poligonului și de simulări ale situațiilor din trafic, deși, bineînțeles, realitatea poate depăși tot ceea ce un începător învață, fie la școala de șoferi, fie pe cont propriu. Faptul că fratele meu a obținut permisul, că se bucura de șofat și că se descurca foarte bine, m-a bucurat. Sunt o persoană care crede enorm în siguranța proprie și, mai ales, a celorlalți, astfel încât plătirea asigurărilor a avut întotdeauna pentru mine întâietate, lucru pe care i l-am insuflat fratelui meu. Simțul răspunderii și al responsabilității trebuie să ne mâne pe toți când suntem în trafic.
La un moment, la un drum lung, într-o intersecție, mașina mea, pe care o folosea fratele meu în acel moment, a fost izbită de a unei persoane care nu i-a acordat prioritate și i-a îndoit o parte a caroseriei. Nu știu dacă din grabă sau neștiință, șoferul cu pricina nu a respectat legislația și a reușit astfel să producă mașinii niște daune însemnate. Din fericire, au reușit să se înțeleagă amiabil și cum, asigurarea RCA acoperea despăgubiri și-n cazul în care șoferul nu respecta legea, mașina a putut fi reparată în baza acesteia. Am înțeles atunci cu toții că obligativitatea plătirii RCA nu este în dezavantajul șoferilor, dimpotrivă. Sunt diverse situații când poți greși, uneori fără să-ți dai seama, și să fii în fața unor situații stresante. Ce se întâmplă însă dacă aveți nenorocul să fiți răspunzător pentru un accident grav care fie cauzează daune materiale imposibil de plătit din bugetul propriu, fie e vorba de vătămări corporale sau cheltuieli de judecată care v-ar depăși? Asigurarea RCA, plătită în locul potrivit, și cu toate acele facilități care să vă vină în ajutor, poate uneori să schimbe lucrurile în avantajul dumneavoastră.
În cazul asigurării RCA plătite la Prestige insurance – Broker de asigurări trebuie să aveți în vedere câteva aspecte, și anume: despăgubirile se plătesc și atunci când persoanele care suferă prejudiciile nu au domiciliul, sediul sau reședința în România; despăgubirile sunt acoperite și atunci când persoana care a condus mașina nu este proprietarul acesteia și, implicit, persoana asigurată sunteți dumneavoastră, despăgubirile se acordă, indiferent de locul unde se produce accidentul, atât în timpul mersului, cât și în timpul staționării; despăgubirile se plătesc și pentru daunele produse de existența sau funcționarea diverselor instalații, de remorci sau atașe; despăgubirile se plătesc în acord cu sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlul de dezdăunare, cheltuieli de judecată, cât și pentru avarierea sau distrugerea de bunuri.
Exemplul fratelui meu mi-a arătat cât de importantă este asigurarea RCA. Dacă nu era obligatorie, iar șoferul răspunzător de avarie nu o avea plătită, reparațiile mașinii s-ar fi tergiversat, ar fi trebuit să fie nevoie de intervenția poliției, s-ar fi ajuns poate și la diverse sancțiuni. Evitarea acestor complicații vine în ajutorul tuturor șoferilor, iar în cazuri în care am fi răspunzători pentru accidente grave este o modalitate de a face față tuturor despăgubirilor care ni s-ar impune. Bineînțeles, ideal ar fi ca aceste lucruri să nu se petreacă, dar dincolo de cazurile de accidente ușoare raportate poliției, există alte câteva mii care se petrec pe drumurile românești. Cu RCA suntem siguri că, dacă se va întâmpla vreodată să fim răspunzători pentru un accident, vom putea plăti în baza asigurării despăgubirile pe care avem obligația să le plătim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *