Pentru a realiza cele mai bune preparate fainoase este nevoie sa folosim o faina de calitate, care sa ajute aluatul sa creasca.
De aceea, de fiecare data folosesc Delizia, un brand de faina de top care se imparte in mai multe sortimente pentru a realiza diferite preparate. Delizia este obtinuta prin macinarea granelor intr-o pudra fina, care in combinatie cu drojdia aujta la cresterea aluatului.
Chiar si anul acesta, de sarbatori, pentru cozonaci am folosit faina Delizia din faina de grau alba, superioara, de tip 000. Acest tip de faina permite aluatului sa creasca corespunzator pentru a obtine cozonaci moi si fragezi, care sa nu scada chiar si dupa ce sunt scosi afara din cuptor.
Pentru a obtine cei mai buni cozonaci, veti avea nevoie de urmatoarele:
- 1kg de faina Deliziade tip 000
- 50g drojdie proaspata sau 14g uscata
- 350ml lapte caldut
- 250g zahar
- 4 oua
- 150ml ulei sau 100ml ulei si 100g unt topit
- 3 plicuri zahar vanilat sau doua lingurite extract sau miezul de la o pastaie de vanilie
- Coaja rasa de la 2 lamai si o portocala
- 15g sare
Pentru umplutura:
- 300g rahat turcesc
- 150g nuca
- 100g zahar
- 50g cacao
Iar pentru cei care doresc sa adauge cava in plus la reteta, se mai poate pune 1 galbenus de ou si 50 ml de lapte, pentru a face cozonacul si mai pufos.
Este o reteta simpla, insa care trebuie respectata pentru a obtine cel mai bun rezultat. Odata obtinut aluatul, este de preferat sa stea la dospit circa 30 de minute, la o temperatura destul de ridicata. Este de preferat sa incalziti cuptorul la 50 de grade si sa lasati aluatul sa creasca.
Odata ce aluatul a crescut, se aseaza in tavile speciale unse cu unt si se coace timp de 20 de minute la 180 de grade. Se poate servi cu un pahar de lapte.
Pofta buna!