0

O gradina mai “altfel”

Cu totii am auzit cel putin odata o discutie despre acoperisuri verzi. Acestea nu sunt un concept atat de nou pe cat credem, iar originea lor poate fi gasita in Mesopotamia. A locui intr-o cladire ce dispune de un acoperis biodivers poate aduce multe beneficii si avantaje, mai ales in randul avantajelor ce contribuie la sanatatea noastra. Vegetatia pe acoperis o sa ofere mereu un aspect frumos si relaxant, iar acest efect calmant poate fi raportat in aproape toate tarile ce implementeaza astfel de proiecte. Vegetatia constituie, de asemenea, o bariera impotriva zgomotului si este de asemenea capabila sa purifice aerul, sa absoarba ploaia si sa atraga animale salbatice locale.

Puncte tari care alimenteaza o noua sensibilitate pentru mediu

Asezarea plantelor deasupra unei cladiri nu implica nicio constrangere, deoarece diferitele sisteme propuse de profesionistii din sector si tipurile de verdeata potrivite pentru plantarea pe acoperis permit dezvoltarea de proiecte cu impact mare. Si fara limite de scara, de la casa unifamiliala la condominiu, pana la mari proiecte urbane. Mai mult, un acoperis verde poate fi proiectat pentru o constructie noua, dar si pentru a inlocui un acoperis existent si poate fi doar ornamental sau utilizabil. Si poate chiar integra panouri solare. Din toate aceste motive, a avea ceva „verde” deasupra are doar avantaje, de la confortul viu la cel arhitectural, pana la cel de mediu.

Acoperisurile verzi au multe aspecte pozitive: ofera impermeabilitate cladirii, regleaza microclimatul datorita scaderii temperaturii aerului intr-un mediu urban si lupta impotriva efectului „insula de caldura”. Odata cu instalarea acoperisurilor verzi, contribuiti la izolarea termica a cladirii si, prin urmare, si la economisirea energiei, la reducerea prezentei prafului fin in aer, la crearea de noi habitate pentru animale salbatice si curgerea apei pluviale.

Mai ales datorita functiei sale de impermeabilizare, aceasta tehnica de constructie verde se raspandeste constant, la fel ca si cea a gradinilor suspendate. Dar exista atat de multe alte avantaje ascunse in spatele acoperisurilor verzi: ele pot detine pana la 50-90% din apa de ploaie, reducand apele uzate cu o cantitate considerabila; ele sunt un element al decorului urban; acestea promoveaza biodiversitatea prin dezvoltarea habitatului adecvat pentru pasari si proliferarea multor alte animale, inclusiv albine; in plus, cresterea zonelor verzi din oras permite dezvoltarea coridoarelor ecologice cu care este posibila restabilirea biodiversitatii si imbunatatirea calitatii aerului si a vietii.

Exista doua tipuri de acoperiri verzi, unul intensiv si unul extensiv. Un acoperis verde extins inseamna un acoperis mare, pe care nu se poate merge, care necesita un sistem simplu de instalare si intretinere. Un acoperis de tip intensiv este mai mult ca o gradina de acoperis.

Costul unui acoperis verde si al unei gradini de acoperis variaza, in mod evident, in functie de extinderea lui si de alti factori legati de pregatirea substratului pe care este apoi instalat acoperisul verde.

Un astfel de proiect poate fi finantat de  fondul IKEA pentru Mediul Urban. Pentru detalii referitoare la acest tip de proiect in detaliu, cei interesati pot face click aici pentru a citii cat mai multe despre aceste acoperisuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *