0

Rolul jocurilor pentru cei mici

In jurul meu foarte multi prieteni au trecut la facut copii, unii sunt la primul, altii la al doilea si in rarele ocazii cand ne mai vedem la o bere se ajunge la subiecte precum educatia juniorilor lor. De multe ori intrebarea mea este, ce le fac atunci cand trebuie sa aiba si ei timpul lor liber, cand adultii vor sa petreaca si ei un pic de timp intre ei pentru mentinerea romantismului in cuplu. Ei bine am ramas uimit cand mi s-a raspuns, acestia de cumpara jocuri noi puzzle sau le dau voie sa joace jocuri online cu ben 10. Acestia sunt atat de captivati incat uneori timp de ore intregi nu scot un sunet sis e concetreaza asupra acestor jocuri.

Si asta pentru ca jocurile le ofera distractie si placere, daca jocurile sunt in grup acestea le ofera posibilitatea de exprimare si comunicare iar rezultatul este unul de miscare, socializare, cunoastere si invatare, disciplinare si cel mai important, dezvoltare.

Jucariile nou-nascutului trebuie sa fie simple si sa stimuleze vederea, auzul si pipaitul, cele mai indicate sunt jucariile ce produc diverse zgomorte si lumini. Recomandabil este ca acestea sa aiba culori contrastante, de exemplu, modelele rosii cu negru atrag atentia bebelusilor si asta pentru ca vederea lor la inceput nu este foarte dezvoltata si contrastele puternice il vor ajuta sa focalizeze asupra mediului inconjurator si isi vor mentine interesul ridicat pentru mult timp.

Cand incep sa mai creasca, adica deja cand incep sa aiba peste jumatate de an, acestia incep sa aiba o deosebita atractie in a arunca lucruri, sentimentul de miscare ii va tine atenti si ii va captiva. In aceasta perioada este bine sa le oferiti cat mai multe mingi asta ca sa nu va treziti cu vesela aruncata pe jos, acest lucru le va da o satisfactie foarte mare.

Cand trec de un an de zile, deja incep sa mearga usor usor iar universul lor se mareste brusc, atunci obiectele nu se vor mai afla la locul lor niciodata, unele vor disparea sau vor fi mutate in cel mai fericit caz.

Ca o concluzie, din cele spuse de prietenii parinti, tipurile de jocuri recomandate atat de ei cat si de oamenii de specialitate sunt urmatoarele:

– jocul copilului sugar – prin zambet, privit si gangurit ca raspuns la atentia si ingrijirea adultului;
– jocul solitar – incepe de la un an; copilul se joaca singur sau cu adultii din jurul lui;
– jocul paralel – incepe la 1 an si 6 luni si tine pana la 2 ani; copiii se joaca singuri chiar atunci cand sunt impreuna cu alti copii si constientizeaza prezenta acestora;
– jocul asociativ – in acest tip de joc copii se reunesc cu alti copii pentru a desfasura o activitate, dar nu lucreaza impreuna si nici nu colaboreaza;
– jocul cooperant – apare dupa 3 ani; copiii se aduna pentru a vorbi, pentru a se juca, a realiza actiuni impreunaJocul este ratiunea de-a exista a copiilor. Prin joc sunt antrenate toate domeniile de dezvoltare ale personalitatii copilului si de aceea specialistii considera jocul un instrument prin care copiii scot la lumina sentimente si idei interioare.

Mie mi se pare cam grea toata operatiunea asta, ma intreb uneori, cum de au avut rabdare parintii mei in acele vremuri de mult apuse?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *