Daca in trecut pierderea dintilor era definitiva, astazi nu mai este o problema. Indiferent de varsta pe care o ai sau de starea de sanatate, poti sa ai un zambet perfect cu care sa luminezi zilelecelor in jur. Exista o multime de solutii pentru refacere dentara, incepand cu clasicele punti, continuand cu protezele si terminand, evident, cu implantul.
Un implant dentar reprezinta cea mai performanta solutie de refacere dentara, in conditiile in care poate sa restaureze in totalitate functionalitatea unui dinte, fara a strica dintii din jur.
Este adevarat ca nu este o solutie tocmai ieftina, insa este o solutie pe viata care poate sa iti ofere incredere in propria persoana.
Ce trebuie sa stii despre implantul dentar?
Daca ai un gol care nu te lasa sa zambesti, un implant dentar este solutia pe care trebuie sa o iei prima data in considerare. Iata care sunt lucrurile pe car trebuie sa le stii despre acesta:
- Implantul dentar poate sa fie realizat din titan sau din zirconiu. Ambele materiale sunt foarte rezistente, insa zirconiul prezinta ceva mai ulte avantaje, in conditiile in care nu poate sa fie respins de organism, arata aproape la fel ca radacina dintelui natural si ofera o flexibilitate mai mare. Ceea ce nu ofera este un cost redus, insa daca nu ai buget foarte mare, implantul din titan este excelent. Riscurile ca acesta sa nu fie acceptat de organism sunt minime.
- In general, interventia chirurgicala dureaza 20 de minute si nu doar. Foarte multi pacienti se tem de durere atunci cand vine vorba despre un implant de dentar. Aceasta este inexistenta, insa. Este adevarat ca operatia este una invaziva, insa se face sub anestezie, in asa fel incat cel de pe scaunul dentistului sa nu simta nimic. Singurul disconfort va fi resimtit dupa procedura, insa doar pentru o scurta perioada.
- Implantul dentar necesita o igiena dentara serioasa, la fel ca dintii naturali. Desi exista conceptia ca implantul nu se poate strica, fiind de metal, acesta poate acumula in jurul sau bacterii. Tocmai de aceea, igiena orala trebuie sa fie una perfecta. Foloseste apa de gura, ata dentara si dus bucal pentru a te asigura ca toate bacteriile sunt eliminate dupa fiecare masa.
- O astfel de procedura se face doar la pacienti de peste 18 ani. Pacientii care nu au inca 18 ani nu pot sa isi puna implanturi dentare din cauza modificarilor pe care le are corpul. Pentru o operatie reusita, implantul trebuie sa fie inserat intr-un os care nu se mai modifica
- Succesul implantului dentar este de peste 95%. Nu trebuie sa iti faci griji, asadar, ca vei trece printr-o nereusita.
Care sunt tipurile de implant dentar?
Nu toate implanturile sunt la fel. Pe langa faptul ca sunt construite din titan sau din zirconiu, implanturile mai pot fi impartite in functie de cateva criterii importante:
- Suprafata. Se poate opta pentru implanturi cu o suprafata neteda sau cu suprafata striata. De regula, sunt folosite cele cu suprafata striata deoarece ii permit osului sa adere mult mai usor la ele.
- Forma. Pe piata stomatologica pot fi gasite implanturi conice, plate, cilindrice sau trapezoidale. In general, stomatologii aleg forma in functie de particularitatile fiecarui pacient. De cele mai multe ori, o operatie de implantologie implica si foarte multa fizica, asadar, pentru fiecare pacient sunt potrivite alte forme.
- Dimensiuni. Aproape orice gol dentar poate sa fie acoperit cu un implant dentar in conditiile in care exista variante cu grosime cuprinsa intre 1 si 3 mm. Pentru glurile foarte mari exista implanturi de pana la 5 mm grosime.
- Modul in care poate sa fie integrat. Nu toate implanturile se fixeaza la fel. Unele se fixeaza in os, altele pe os si altele prin os. Cea mai utilizata metoda este cea de implantare in os si impica inserarea in maxilar a unui surub din titan. Chiar si aceasta varianta de inserare poate sa fie de mai multe feluri: de tip radacina, de tip placa sau de tip cadru. Implanturile pe os sau prin os sunt mai complexe si nu sunt chiar atat de utilizate, in conditiile in care rata de succes nu este una foarte mare.
Cine poate si cine nu poate sa beneficieze de implanturi dentare?
Aproape toata lumea se poate bucura de o astfel de procedura stomatologica. Totusi, exista si exceptii. Pe langa persoanele sub 18 ani, implantul poate sa nu fie tocmai potrivit pentru bolnavii de diabet, pentru cei care sufera de diverse afectiuni cardiace sau pentru cei care au reumatism sau osteoporoza. De asemenea, femeile insarcinate trebuie sa astepte pana dupa nastere pentru a se bucura de un implant dentar.
In rest, implantologia este destinata oricui, indiferent de varsta, sex sau conditii medicale.
Share the post "Implantul dentar, soluția momentului pentru un zâmbet perfect. Ce trebuie sa știi dsepre el?"