0

Ce este o apostilă Haga? Află răspunsul la întrebarea care stârnește periodic curiozitatea românilor!

Dacă circuli des prin centrul orașului, este imposibil să nu fi observat măcar odată inscripția „Apostile Haga”. În proporție covârșitoare, cei care remarcă acest termen, devin și curioși de semnificația lui.

Astfel, în rândurile de mai jos îți vom descrie ce reprezintă o apostilă Haga și care sunt situațiile în care poate fi folosită.

Începem cu începutul, pe scurt, apostila Haga. Ce este ea mai exact?
Conform definiției din DEX, apostila este o rezoluție scrisă pe o petiție, pe un raport etc, o însemnare sau hotărîre notată pe orice fel de act oficial.

Așadar, în continuare ne putem referi la o apostilă Haga ca la un certificat eliberat de autorităţile competente ale unui stat semnatar al Convenţiei de la Haga, pentru actele oficiale întocmite în ţara respectivă, care urmează să fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Convenţiei.

Eliberarea unei asemenea apostile are rolul de a autentifica originea unui act oficial, pentru a preveni utilizarea unor documente false.

Cum poate fi obținută o apostilă Haga?
Procesul de eliberare a unui asemenea document începe la biroului apostilă organizat în cadrul instituţiilor prefectului. Cel mai simplu mod de a obține acest document este apelarea la o firmă care oferă servicii de traduceri legalizate, contabilitate sau înființare societăți comerciale.

În cazul căror tipuri de acte este necesară apostila Haga?

Tipurile de acte pentru care se eliberează apostila Haga sunt foarte variate, incluzând predominant certificate de naștere, căsătorie sau deces, certificate privind domiciliul sau cetățenia, certificate de cazier fiscal sau judiciar, acte care dovedesc calificarea întro meserie, etc.

Spre exemplu, unei persoane care dorește să se angajeze ca tehnician montator turbine eoliene îi poate fi solicitat un document care să ateste pregătirea profesională obţinută în sistemul de formare profesională, situație în care o apostilă Haga poate fi necesară, în funcție de țara în care se dorește angajarea.

Așadar, acum este limpede de ce acest serviciu este popular și necesar deopotrivă. Mai mult, pentru a te asigura că nu vor fi probleme în obținerea documentului, cel mai bine este ca firma la care apelezi să includă și servicii conexe, precum înființare PFA, SRL/SRL-D, obținere de autorizații din partea institutiile abilitate precum primării,DSP, DSV, PSI, Mediu etc.) sau negații după caz.

În funcție de rapiditatea cu care sunt puse la dispoziție actele necesare, timpul de obținere a apostilei Haga prin metoda împuternicirii unei firme de intermediere este foarte scăzut, scutindu-l pe beneficiar de timpul petrecut cu înțelegerea procesului, deplasarea la instituțiile implicate, completarea documentelor, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *