0

Vinul alb, o bautura nobila si delicata!

De obicei vinul este aproape nelipsit de la orice masa festiva, iar in unele familii vinul este prezenta la fiecare cina. Insa, multi dintre noi ne-am obisnuit sa vedem paharul de vin rosu, iar pe cel alb sa il asociem doar cu preparate selecte, insa adevarul este ca vinul alb poate fi la fel de usor asociat cu mancarurile preparate zilnic.

Crama Girboiu ofera o multime de sticle de vin alb, bazate pe preturi diferite, precum si pe ani si soiuri de struguri care se deosebesc in culoare si aroma.

Cu varietatea de feluri de mancare, condimente si vinuri din intreaga lume, ar fi pacat sa-ti alegi vinul doar pe baza culorii felului principal. Este mai logic sa te concentrezi in totalitate pe papilele gustative atunci cand alegi un vin. Limba omului diferentiaza cele cinci arome sarate, acre, picante, amare si dulci. Aici vei gasi recomandari de vin pentru cele cinci nuante gustative.

Sarea si aromele puternice sunt folosite foarte mult, in special in bucataria mediteraneana. Vinurile albe proaspete, picante (de exemplu, Sauvignon Blanc) sau vinurile albe uscate din Rueda, din nordul Spaniei, se potrivesc foarte bine cu mancarurile picante. Vinurile rosii puternice sunt, de asemenea, foarte placute: Tempranillo sau Rioja, servite cu sunca Serrano sarata, aduc armonie placerii aromate.

Acru si acru se intensifica reciproc. Din acest motiv, vinul cu prea multa aciditate nu este suficient pentru mancarurile acide: un rosé din sudul Frantei merge bine cu o salata, la fel ca si un vin alb sud-african (de exemplu, Sauvignon Blanc). Un vin rosu simplu, cu tanin scazut din regiune (de exemplu, Chianti sau Valpolicella) sau un vin rosu mediu greu din alte regiuni se potriveste cu sosul clasic de rosii din bucataria mediteraneana. Si daca iti place cu adevarat acru, atunci poti alege vinuri rosii mijlocii, de exemplu din Africa de Sud (Pinotage sau Cabernet Sauvignon de la Neethlingshof).

Mancarurile picante preiau palatul. Vinurile bogate in taninuri ajuta la contrabalansarea gustului puternic al mancarii. Mancarurile puternice (de exemplu, din bucataria mexicana) necesita omologi plini de corp in vin, cum ar fi Tempranillo sau Cabernet Sauvignon. Pentru condimentele pe baza de ardei iute, sunt recomandate vinurile rosii uscate si armonioase cu arome intense precum Shiraz. Mancarurile mai usoare din bucataria asiatica se armonizeaza cu vinul roz si fructat aromat, posibil si cu vinurile albe dulci reziduale (de exemplu, Nederburg Sauvignon Blanc).

Amar si dulce se anuleaza reciproc, in timp ce taninul intensifica gustul amar. Prin urmare, nu trebuie sa servesti mancaruri cu sofran amar sau cicoare cu vinuri cu mult tanin (deoarece acestea sunt percepute si ca amare), ci mai degraba vinuri acide si fructate, cum ar fi Sauvignon Blanc. De altfel, acest lucru merge bine si cu legume, paella si preparate din peste cu sosuri cremoase amare.

Dulce si dulce se intaresc reciproc, dulce si acru se anuleaza reciproc. Vinurile albe dulci din intreaga lume se potrivesc bine cu deserturi cu smantana si fructe. Cu toate acestea, ai grija cu fructele proaspete: aciditatea fructelor si dulceata vinului se anuleaza reciproc. Un Muscat dulce si fructat este mai bun. Vinul are gust bun cu deserturile de iarna si Shiraz foarte concentrat cu deserturile cu ciocolata.

Nimeni nu s-a nascut pentru a fi cunoscator al vinului. Daca doresti sa fii in siguranta, primeste sfaturi de la profesionist in magazinul de vinuri sau direct de la somelier. Cel mai bine este sa ii spui care va fi ordinea specifica a felurilor de mancare. In acest fel, vinurile pot fi perfect asortate cu aperitive, feluri principale si desert si nu lasa un gust neplacut.

Proprietatile nutritive ale vinului alb

Vinul alb contine o serie de nutrienti si vitamine esentiale pentru organismul uman, intre care:

-vitamina B2 (riboflavina);

-vitamina B3;

-vitamina B6 (niacina).

Intr-un pahar de vin alb putem regasi si cateva minerale importante, dar in cantitati reduse. Iata-le pe cele mai importante dintre ele:

-fier;

-magneziu;

-mangan;

-potasiu;

-calciu;

-fosfor;

-zinc.

Vinul alb contine mai putini nutrienti si compusi chimici decat vinul rosu. Pe de alta parte insa, contine si calorii. De exemplu, in 100 de mililitri de vin alb sunt aproximativ 70 de calorii, in timp ce aceeasi cantitate de vin alb dulce contine in jur de 160 de calorii.

Numarul de calorii nu este insa unul standard, ci difera de la un soi de vin la altul si de la o metoda de productie la alta, pentru ca fiecare podgorie are propriile retete si secrete. Criteriul principal este nivelul de zahar din boabele de struguri, dar se tine cont si de perioada in care a fost culeasa via sau de modul de fermentare.

Antioxidantii pe care-i contine vinul alb contribuie si la ameliorarea unor afectiuni inflamatorii. De exemplu, un studiu publicat in jurnalul Vinului Nobil a testat efectele vinului alb asupra a zece pacienti cu boala renala cronica, iar rezultatele au aratat o scadere a indicilor de inflamatie.

Nu mai e un secret faptul ca vinul contine compusi care contribuie la reducerea nivelului de colesterol „rau” (LDL) din sange si, in acelasi timp, ridica nivelul colesterolului „bun” (HDL). Asta inseamna ca vinul – nu doar cel rosu, asa cum multa lume crede – ajuta la imbunatatirea metabolismului si a functiilor inimii.

Vinul alb Bacanta Chardonnay de la Crama Girboiu este o alegere excelenta pentru iubitorii de vinuri albe. Aceasta sticla este plina de arome si gust intens de struguri ajusi la maturitate. Crama Girboiu este alegerea naturala a a iubitorilor de gusturi fine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *